Обрат в Полша – Качински спечели изборите

DenNews.bg
26.10.2015
размер на текста:

В Полша ще има неизбежна смяна на властта, след като прогнозните резултати посочиха впечатляваща победа на опозиционната консервативна и евроскептична партия "Право и справедливост" (ПиС) на днешните парламентарни избори.
Според екзитполовете тя печели вота с 39,1% и значително изпреварва сегашната управляваща партия, проевропейската "Гражданска платформа" (ГП), която има 23,4%, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински (бивш премиер и брат-близнак на покойния полски президент Лех Качински), побърза да обяви победа, а премиерката Ева Копач от ГП призна поражението на своята партия.
Резултатът от екзит половете би дал на ПиС абсолютно мнозинство от 242 места в долната камара на парламента срещу 133 на ГП. Така ПиС ще може да състави самостоятелно правителство и да управлява без коалиционни партньори.

В първото си изявление след обявяването на резултата обаче Качински намекна, че очаква кръгът на поддръжниците на бъдещото правителство "да се разширява". Той отбеляза, че за първи път на избори в Полша побеждава една партия, което е "необикновено за полската демокрация".
Водещият икономически експерт на ПиС Збигнев Кузмюк, цитиран от Ройтерс, заяви, че бъдещото правителство иска да въведе от догодина "банков данък" в размер на 0,39% годишно върху банковите активи. Той обеща също така, че то ще уважава независимостта на Полската централна банка, но очаква всички институции да подкрепят икономическия ръст в страната.

В бъдещия парламент според ТАСС и Асошиейтед прес влизат още три партии - дясната партия на рок-звездата Павел Кукиз (с 9% и 44 мандата), партията на бизнеса "Модерна Полша" (със 7% и 22 мандата) и Полската селска партия (с 5,2%).
За първи път в посткомунистическата история на страната нито една лява политическа сила не успява да събере достатъчно гласове за парламентарно представителство, отбелязва АП.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети