„Ислямска държава“ уби двама полицаи в Турция

DenNews.bg
26.10.2015
размер на текста:

Двама полицаи и петима бойци на групировката „Ислямска държава“ са били убити по време на престрелка, след като властите проведоха акции в няколко къщи в турския град Диарбекир днес.

Възможно е в региона да се намират и други ислямисти. Всички полицейски дирекции в страната са на крак и в бойна готовност.

Това е първата подобна престрелка между членове на ИД и властите на Турция.

Според източници от силите за сигурност полицията е провела акции в няколко къщи в област в Диарбекир, където се смята, че се крили бойци на групировката преди началото на престрелката. Ранени са още четирима служители на реда.
Турски медии съобщават, че през изминалите почивни дни е била проведена мащабна полицейска акция по залавянето на участници в предполагаема терористична клетка на „Ислямска държава“. Групата е подготвяла мащабни терористични атаки като отвличане на самолет и взривяване на бомби в населени места.
Турските власти разшириха обхвата на операциите си срещу заподозрени бойци на „Ислямска държава“ след двойния самоубийствен атентат в Анкара, при който загинаха повече от 100 души. Това е и най-кървавата атака в съвременната турска история като зад нея се предполага, че стои групировката.

Миналата седмица президентът Реджеп Ердоган заяви, че сирийското разузнаване и кюрдски бунтовници, не само „Ислямска държава“, стоят зад нападението, което стана по време на шествие на прокюрдски групи.
Ердоган заяви, че Кюрдската работническа партия, сирийските тайни служби и организацията на сирийските кюрди са работили заедно с „Ислямска държава“ по осъществяването на атаките от 10 октомври.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети