Преференциите проработиха! Предстои голямото пренареждане на листите за Общински съвет-Дупница

DenNews.bg
26.10.2015
размер на текста:

 Въпреки многото недействителни бюлетини и допуснати грешки при опита да бъдат отбелязани преференции, те ще проработят и ще повлияят при подреждането на новия Общински съвет-Дупница.
От възможността да отбележат предпочитания за конкретен кандидат са се възползвали симпатизанти на всички партии и коалиции.
Размествания със сигурност ще има в листите на ГЕРБ и БСП. Така например, всички съветници, които влизат в новия местен парламент от БСП получават място, благодарение на преференции, а не според номера в бюлетината.

 

Феноменът 15/15 от евроизборите се появи и сега -19/19, 18/18...

 

Общински съветник от ГЕРБ ще бъде Йордан Димитров, който се занимава с частен бизнес и до момента не е познат в политиката. Щастливата му звезда обаче е номерът, под който той е подреден в листата на ГЕРБ-18, който пък съвпадна с номера изтеглен в ОИК за номер на бюлетината на ГЕРБ-18.

Общински съветник от БСП ще бъде Ани Йорданова, която бе под №19 в листата на БСП-№19. За нея са отбелязани 117 преференции. С 61 преференции общински съветник ще бъде и колегата й под №18 в листата Златко Славев. Общински съветник ще бъде и седмият в листата Асен Илиев-66 преференции. Водачът на листата на БСП Станислав Павлов също ще бъде в ОбС, но не заради първото си място в бюлетината, а защото е получил 94 преференции.

 

Преференциите са белият кон, с който в ОбС се завръща дългогодишният общински съветник Георги Пехливански,

 

избутан в листата на 12-о място, след като си позволи рязък тон към колегите си и се разграничаваше на моменти от груповото мнение на БСП в местния парламент до момента. Пехливански има 82 преференции, като броят им е бил значително по-голям, но гласоподавателите са допуснали някакъв вид грешка и бюлетините са обявени за недействителни.

Явлението 15/15 присъства в почти всички листи, като симпатизантите са отбелязвали в преференцията номера на листата на предпочитаната партия или коалиция.
Може би изключение прави листата на Реформаторски блок. Там с най-много преференции е вторият в листата Николай Табаков -74.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети