Хаос и колабирали в столичната ОИК в „Арена Армеец”, правителството проси милост за хората

DenNews.bg
26.10.2015
размер на текста:

 Хаос, напрежение и колабирали в зала „Арена Армеец”, където е поместена Общинската избирателна комисия на София. От снощи там са затворени стотици представители на секционни избирателни комисии, които трябва да предадат бюлетините и протоколите си. Напрежението тази сутрин се превърна в бунт и скандирания „Оставка" и „Убийци". Чували с бюлетини са разпръснати навсякъде по пода на залата.
От сутринта започнаха да излизат информации за починала жена в зала „Арена Армеец". От ЦИК и МВР обаче отрекоха да има смъртен случай.

7 души от столичната зала "Арена Армеец" обаче са били откарани в болница от края на изборния ден до този момент. Сред тях са пациент с комоцио, мъж с нарушения на мозъчното кръвообръщение, мъж с остър апандисит, пациенти с епилепсия, с високо кръвно и мъж в колапс.

Това съобщиха от здравното министерство, откъдето също твърдят, че както при тях, така и в Центъра за спешна помощ няма информация за смъртни случаи.

В момента в сградата се намират около 5000 души, като спешните лекари продължават да оказват помощ на нуждаещите се.

Десислава Росенова, един от председателите в Секционна избирателна комисия на изборите, които в момента чакат реда си в зала „Арена „Армеец", сподели пред БГНЕС с какво се сблъскват всички членове и председатели на СИК при обработването на протоколите от местните избори:

„Трагедията тук е ужасна. Хората са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата".


От правителствената пресслужба разпространиха призви от страна на Министерски съвет по случая, който гласи:

Призоваваме Централната избирателна комисия да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.
Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъда викани последователно.
Без да оспорва независимостта на Централната избирателна комисия, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети