Младеж откри стрелба в US колеж, десетки са убити и ранени

DenNews.bg
02.10.2015
размер на текста:

Над 10 души са убити, а около 20 са ранени при стрелба в колеж в американския щат Орегон. Стрелецът е ликвидиран от полицията. Според главния прокурор на щата Елън Роузънбаум убитите при стрелбата са 13 мъртви.
По предварителни данни нападателят е 20-гпдишният Крис Харпър Мърсър и не е имал съучастници. Той е открил стрелба в една от лабораториите на колежа.
В колежа "Умпква" в градчето Роузбърг, на 420 километра южно от Портланд, се обучават около 3000 студенти.
Местният вестник News-Review съобщава, че убиецът е искал студентите да посочат вероизповеданието си. Според студентка, станала свидетел на кървавото нападение, нападателят първо стрелял през прозореца и ранил преподавателя в главата. След това влязъл в класа и преди да открие огън, накарал всеки да стане и да назове религията, която изповядва.
На мястото на трагедията са открити четири пистолета, които се смята, че са на нападателя.
Засега мотивите на стрелеца са неизвестни. Проверяват се социалните мрежи, където евентуално може да е оставил предупреждение за готвена от стрелеца саморазправа. Американският президент Барак Обама отново отправи призив за законодателство, което да затегне контрола върху огнестрелните оръжия. "По някакъв начин това се превърна в нещо обичайно", заяви Обама в Белия дом. Според него, САЩ са единствената страна в света, в която на всеки няколко месеца има такива случаи със стрелби. "Ние можем да направим нещо в това отношение, но ще трябва да променим законите си. Не може да е толкова лесно за някой, който иска да посегне на други хора, да се сдобие с пистолет", посочи Обама. Източник: БГНЕС/btv
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети