Трима полицаи срещу 54-ма мигранти след пробив на границата ни, един е убит

DenNews.bg
16.10.2015
размер на текста:

 Един мигрант е загинал тази нощ след пробив на границата ни от страна на 54-ма мъже, представили се като граждани на Афганистан. След регистриране на сигнал в системата за защита на държавната граница на място са изпратени трима полицаи. Към 22 часа, в тъмна и гориста местност край Средец, в страни от пътя Бургас-София, те засичат групата от мъже, описани от главния комисар на МВР като млади и атлетични, следва опит за саморазправа от страна на мигрантите.
По първоначални данни един от полицаите е произвел изстрел във въздуха, един от мъжете е ранен, а по-късно умира.
Заради инцидента МВР даде извънредна пресконференция преди минути. Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов обясни, че инцидентът е станал около 22 часа край Средец. Комисар Костов обясни, че граничният патрул се натъкнал на групата от над 50 човека от чужд произход. Граничните полицаи предприели действия по задържането им, но срещнали съпротива. Един от полицаите стрелял предупредително, куршумът рикоширал и един от нарушителите пострадал. По-късно починал. „Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители”, на няколко пъти изтъкна комисар Костов. Съпротивата от страна на мигрантите бе описана от Георги Костов така: Означава форма на агресия. В момента имаме задържани 54 нарушители – всички са мъже между 20 и 30 години, самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма. Той уточни, че служителите на МВР, които са били в района тази нощ, са дългогодишни служители с опит. Главният секретар на МВР посочи още, че мястото, през което са проникнали нарушителите е силно пресечен терен. Пробивът е регистриран от системата за охрана на границата. Това е и причината служителите на МВР да са на това място, уточни Костов и посочи, че все пак държавната ни граница не се охранява човек до човек. Тези хора са незаконно проникнали през границата, точното място тепърва ще се установява. Хората са задържани, предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово, каза още комисар Костов. Към момента няма лице, което е с български документи за самоличност или такъв самоопределил се като българин, но не се изключва вероятността с групата да се е движил каналджия. Има голяма вероятност някой от задържаните нарушители да е с познания за релеф. Всички тези неща обаче ще се установяват, каза още Костов. Той предположи, че най-вероятно задържаните са икономически имигранти, но това тепърва предстои да се установява. В отговор на въпрос на медия, комисар Костов се обърна към журналистите с риторичен въпрос: Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и имало ли е срещу вас 50 млади мъже? Инцидентът е станал в 22 часа нощес, изключително тъмно и не става на път, а под път. 54 срещу 3-ма – как може да се устои на това число? Колегата е произвел изстрел, следствие на рикошет е загинал един от нарушителите, повтори комисар Костов. Нашите служители на границата са подложени един силен миграционен натиск, заяви още той.
1200 са задържаните към момента в центровете чужденци у нас. От тях близо 900 са хората от Афганистан.
Към момента полицаят, вероятен извършител, не е арестуван. Още днес ще започнат беседи със задържаните, като в тях ще участват и агенти на ДАНС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети