Два буса с 50 бежанци са спрени край Враца

DenNews.bg
14.10.2015
размер на текста:

 Два буса, един товарен и един пътнически, с 50 бежанци са спрени около полунощ на международен път Е-79 на изхода от Враца към Монтана при съвместна акция на ДАНС и МВР- Враца.
Само част от хората имали документи, самоличността и народността на бежанците се установяват, уточни Димитър Газибарски, директор на ОДМВР-Враца.
С товарния бус са пътували само мъже, а в пътническия – и жени с деца.
„Първите ни действия са да им осигурим питейна вода, храна и да минат съответно през медицинско обслужване, за да видим какво е здравословното им състояние”, обясни Газибарски.
Чужденците обаче твърдят, че не знаят английски и лекарският екип не успя да говори с тях за здравословното им състояние. И медиците, и полицаите обаче се трогнаха от най-малкият пътник - две годишно дете, което пътувало босо.
„Няколко деца са боси и полицаите носят дрехи и обувчици от техните семейства”, добави Димитър Газибарски.
Това е първата група бежанци, спряна на територията на област Враца.
„Тепърва ще се обсъждат възможностите да бъдат придвижвани до центровете, изградените на територията на страната”, обясни Мирослав Комитски, изп. длъжността областен управител.
Все още не е известно откъде идват и накъде отиват тези хора. Не е ясно и къде в България ще бъдат временно приютени. Източник: Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети