Спряган за кандидат-президент на САЩ влиза в затвора за корупция

DenNews.bg
07.01.2015
размер на текста:

Бившият губернатор на Вирджиния Робърт Макдонъл, чието име се спрягаше и за кандидат на републиканците за президентските избори през 2016-а г. бе осъден на две години затвор за корупция и две години изпитателен срок след затвора. Прокурорите бяха поискали присъда от 10 до 12 години по 11 пункта на обвинението.
60-годишният бивш губернатор влиза в затвора на 9 февруари. Той трябва да плати и 1100 долара глоба – по 100 долара за всеки случай на корупция, по който е признат за виновен, съобщава CNN.
Адвокатите заявиха, че ще обжалват. Макдонъл пледира за присъда от три години обществено полезен труд. Пред съда той заяви, че се чувства „унижен и с разбито сърце” и е готов да понесе пълна отговорност за действията си като губернатор, пише The Wall Street Journal.
Съпругата на губернатора Морийн също е обвиняема по делото. Очаква се нейната присъда да бъде обявена през февруари. Според следствието, по време на мандата си от 2010 до 2014 г. Макдонъл е покровителствал местния предприемач Джони Уилямс, чиято фирма произвежда биоактивни хранителни добавки.
В замяна губернаторът получавал от бизнесмена заеми, скъпи подаръци и различни услуги за над 170 хил. долара. Бизнесменът платил шопинг тур на Морийн Макдонъл, при който тя похарчила около 20 хил. долара. Освен това двойката поискала от Уилямс 15 000 долара заем за сватбата на дъщеря си.
Според местните закони длъжностните лица могат да получават подаръци, но са длъжни да ги декларират. Това не се отнася за семействата им обаче.
През 2012 г. Макдонъл беше сред претендентите за номинация за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия.
Между 2006 и 2009 г. Макдонъл оглавяваше прокуратурата във Вирджиния. Той е първият от 72-мата губернатори на щата, осъден за престъпление.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети