Кюрдите си върнаха Кобани от джихадистите

DenNews.bg
06.01.2015
размер на текста:

Джихадистите от Ислямска държава са изтласкани от кюрдската армия от ключовия град Кобани, който е сцена на ожесточени боеве през последните месеци
Кюрдските бойци са си върнали местното правителство и силовите институции, като вече контролират 80 % от граничния град, съобщават група за мониторинг, цитирана от АФП.
„Отрядът за народната самоотбрана, който се бори с джихадистите в продължение на почти четири месеца, има пълен контрол над района на сигурността", обяви Сирийската обсерватория за правата на човека.
Базираната във Великобритания група обяви, че кюрдските бойци са си възвърнали контрола в зоната след свирепи сблъсъци от неделя през нощта.
Водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава също е нанесла най-малко три въздушни удара срещу джихадистката групировка в града на турската граница. Най-малко 14 членове на Ислямска държава са били убити, допълва обсерваторията.
Ислямска държава започна нападението в Кобани в средата на септември и беше близко до опустошаване на града, известен още като Айн ал-Араб. Кюрдските бойци обаче, подкрепени от международните въздушни удари, успяха постепенно да си възвърнат територии в малкия град, който е стратегически заради разположението си на границата с Турция.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети