Чимев дърпа ушите на фирмите за снегопочистване и сметоизвозване за уличния ад в Дупница

DenNews.bg
05.01.2015
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев привика на среща шефовете на фирмите за снегопочистване-Нивел строй и сметопчистване-Дупница Клинър в кабинета си днес. Срещата продължи няколко часа, а фрмите са отнесли сериозна критика за уличния ад в Дупница и общината.
Абсолютно очакваният за края на декемрви сняг предизвика невиждан от години проблем по града и селата, като видно за всички бе, че фирмата не само не реагира навреме при първия снеговалеж, но и в продължение на дни не бяха предприети мерки за опесъчаване дори на главните пътни артерии, спирки, а Градската градина, както и всяка по-стръмна улица, се оказа недостижима планина.


Работата на снегопочистващата фирма свърши съботното слънце, което благосклонно разтопи леда, а с движението на автомобилите опасните коловози бяха разбити.
Бдителни граждани и шофьори се чудят къде ли са тоновете луга и пясък, които бяха показани от Нивел строй по време на проверка от страна на зам.-кмета Крум Милев преди зимния период. Дори щателен оглед на настилката по главните улици не успява да немери дори кило пясък.
Чувалите с пясък, които бяха разположени по спирките в града преди снеговалежите си останаха като паметници-неразопаковани и неизползвани.
Недоброто почистване на снега доведе и до проблеми със сметосъбирането. Контейнерите се оказаха блокирани от избутаните към тротоарите преспи, превърнали се в ледени буци. Това принуди работници на Дупница Клинър да ринат снега, хвърляйки го пред автомобилите, за да отворят път на контейнерите. Това пък води до бавене на камионите, образуване на задръствания от автомобили и забавяне на графика за вдигане на контейнерите. Редица второстепенните и стръмни улици пък остават недостъпни за камионите, а преминаването по леда води отново до забавяне.
Труднодостъпно е и градското сметище. Затова и в почивните дни сметосъбиращите камиони бяха превърнали подхода към сметището в жк „Бистрица” в паркинг, където се изкачваха.
На фона на тази картина днес кметът е поставил на Нивел строй ултиматум-или положението да бъде овладяно, или договорът ще бъде разтрогнат.
“Финансова санкция ще бъде наложена на фирмата по снегопочистване, след като бъдат изготвени и обобщени всички протоколи от проверките придружени със снимков материал. Или овладяват ситуацията или прекратяваме договорните отношения между община Дупница и Нивел строй, за което имат последно предупреждение. Улиците не са обработени както трябва и напълно основателни са упреците на хората в града и селата”, коментира Чимев след срещата.
30 души от временната заетост и озеленителната фирма също продължават с работата по разчистването на снега от пешеходните зони днес, като се набляга на зоните пред детските градини и училищата, увериха от общината.
Денонощно ще работят и от сметосъбиращата фирма, стана ясно още от срещата. От Дупница клинър са оправдали несъбирането в някои квартали с непроходимост на уличната мрежа. От “Екоотдела” правят проверка по кварталите и постъпилите сигнали.
Днес кметът Методи Чимев посети и депото за отпадъци и се срещна с ползвателя Кольо Илиев, за да решат проблема с осигуряването на достъп и обработка на сметта. Осигурена е необходимата техника, за по-бърза и в по-голям обем обработка на отпадъците.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети