ОбС отхвърли невиждани за Дупница заплати за шефовете на общински дружества

DenNews.bg
30.01.2015
размер на текста:

Общински съвет-Дупница отхвърли докладната, внесена от председателя на местния парламент, за увеличение на заплатите на шефовете на петте общински дружества. Невижданите за Дупница месечни възнаграждения бяха предложени от Костадин Костадинов, макар това да е работа на кмета на общината.
Костадинов обясни, че внася докладната, тъй като кметът Методи Чимев не си е свършил работата и не е изпълнил записаното в наредба ежегодно актуализиране на заплатите на управителите.
Чимев обаче попита защо преди да внася предложението Костадинов не се е поинтересувал, защо кметът не е внесъл актуализация. „Аз лично не виждам повод за актуализация. Най-малкото трябва да видим отчетите за миналата година и да се види кой, а и дали някой заслужава увеличение”, коментира кметът.
В последствие той добави, „току що прегледах наредбата и не виждам да съм задължен за ежегодна актуализация, но виждам, че имам право да санкционирам управителите за лоши резултати”.
Предложението на Костадинов бе за по 1960 лв. месечна заплата за управителите на болницата и на ВиК Илия Илиев; 1650 лв. за управителя на ГУМ; 1771 лв. за управителят на счетоводната къща и 1492 лв. за управителя на Ученическо хранене.
От Икономическа комисия първи оспориха космическите цифри, а д-р Матей Попниколов от ГЕРБ направо посочи проблема-наредбата, с която е наложена методиката за определяне размера на заплатите. Най-голяма тежина има дълготрайните материални активи на дружеството, след това числеността на персонала и на последно място-икономическите резултати. Съветници от всички групи се обединиха, че всъщност точно резултатите са най-важни и най-вероятно в скоро време ще се пристъпи към ремонт на наредбата.
„Против” увеличение на заплатите гласуваха 24 съветници, включително вносителят Костадин Костадинов, което предизвика бурен смях в залата. Трима съветници гласуваха „въздържал се”, което означава, че управителите ще запазят досегашните си заплати. В бъдеще най-вероятно възнагражденията им ще бъдат „вързани” със заплатата на кмета, което е правило за служителите в администрацията и общинските съветници. Правилото важи и за управителите на общинските предприятия Паркинги и гаражи и Общински пазари, които вкарват в хазната значителен ресурс, а в края на краищата вземат по-малки заплати от шефовете на дружества.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети