9-членна комисия ще решава кой да живее в социалните жилища в Дупница

DenNews.bg
30.01.2015
размер на текста:

9-членна комисия ще избира кой ще живее в социалните жилища, които в момента се изграждат в Дупница. Това реши днес Общински съвет, като прибави нов текст в наредбата за общинските жилища.
Комисията ще се състои от петима общински съветници-от всяка представена в местния парламент партия плюс един от независимите, трима общински служител и един представител на неправителствена организация. На заседанията, на които ще се преценява кои от подалите заявления ще влязат в напълно оборудваните нови жилища в района на бившите казарми, ще присъства и жилищен медиатор, които ще изготвя оценките за нуждите на кандидатите след задължителни домашни посещения.
На следваща сесия ще станат ясни имената на съветниците, които ще влязат в комисията. Това решение бе отложено, тъй като стана ясно, че това трябва да са хора, които са не само отговорни, но имат и достатъчно време, което да отделят за подбора.
Стана ясно, че хората, които кандидатстват за социалните жилища ще могат да се възползват от още една програма-за повишаване на квалификацията, което да им помогне да излязат на трудовия пазар.
За жилище може да кандидатстват и в момента картотекираните за общинско жилище, хора, които живеят в мизерни условия или недостатъчно широки за нуждите на домакинството им жилища.
Те обаче ще трябва да заплащат наем и да стопанисват съзнателно новите си домове.
На по-късен етап най-вероятно ще бъде одобрена и идеята наемите от 150-те социални жилища да бъде събиран в отделен фонд. Натрупаните там средства ще се използват само за разходите по самите жилища и за подобряване жилищните условия на семейства, останали извън услугата.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети