ОбС-Дупница намали парите за спортните клубове с дейност само на хартия

DenNews.bg
30.01.2015
размер на текста:

ОбС-Дупница загуби над час в дебати заради необмислено предложение на съветникът от БСП и председател на спортната комисия към местния парламент Иван Шопов, внесено под формата на докладна. Предложението предвиждаше включването на нови точки в наредбата за спортните клубове, които касаят финансиране на училищния спорт. Идеята бе единодушно оспорена от съветниците, тъй като би противопоставила спортните клубове и училищния спорт. Още повече текстове за училищния и масов спорт нямат място в наредбата, по чиито критерии се разпределя финансирането за професионалните клубове, тъй като те са юридически лица.
С предложението си Шопов се разпределяха едни 7000 лв. от средствата за клубовете. От тази сума се предвиждаха 2500 лв. за мажоретния състав, чиито ръководител е БСП-съветникът Асен Илиев и по 1800, 1500 и 1200 лв. за спортуващи деца в различни възрастови групи.
От обяснението на кмета Методи Чимев стана ясно, че за последните години мажоретния състав е получил съответно по 4340 лв., 4960 лв. и 6006 лв., а общината е финансирала училищни клубове и без специални текстове в наредба. Според съветници от всички групи мажоретният състав би трябвало да се регистрира като спортен клуб и да кандидатства за финансиране по сегашната наредба.
След дълги дебати, в които съветниците изразяваха загриженост за здравето на децата и опасността от разпространението на пороци при липсата на спорни занимания (като „дрогирването”, по думите на Бисер Малинов от ГЕРБ), се стигна до отхвърляне на предложените промени. Кметът се ангажира обаче заедно с гласуването на бюджета за 2015 г. да бъде предложена или наредба или правилник за финансирането на училищния спорт, като средствата ще бъдат отделяни от бюджета, а не от предвидените за професионалните спортни клубове средства.
Единствената промяна, която съветниците приеха в наредбата за спортните клубове е намаляване на средствата за клубовете с незадоволителна дейност и никакви резултати от 1000 на 500 лв. Толкова ще получават и новоучредените клубове при стартиране на дейност.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети