Руски банкер е арестуван за шпионаж в Ню Йорк

DenNews.bg
27.01.2015
размер на текста:

Руски банкер е арестуван в САЩ по подозрение в шпионаж. Задържаният в Бронкс е Евгений Буряков, заместник на представителя на Внешекономбанк в САЩ.
Прокуратурата на Ню Йорк съобщи за ареста вчера, а обвинението е заговор с цел шпионаж в полза на Русия. Скандалът се случва на фона на силно обтегнатите отношения между двете страни.
Американските власти са обвинили още двама руснаци заедно с Буряков като агенти на руското разузнаване. Прокуратурата на Ню Йорк е уточнила пред РИА Новости, че двамата са извън САЩ.
Единият - Игор Споришев, е работел в руското търговско представителство, а другият - Игор Подобний — в представителството на Русия в ООН.
Руското посолство в САЩ е потвърдило, че знае за задържането на руснака.
Белият дом и Държавният департамент не са коментирали ареста.
Съдебен източник е съобщил, че делото срещу Буряков е насрочено за 9 февруари. Очаква се тогава да бъде повдигнато обвинение, въпреки че той не се признава за виновен. Присъдата, която може да получи, е между 10 и 15 г. затвор.
Обвинението срещу 39-годишния Буряков и другите двама руснаци са две. Първото: че е работил за чуждо правителство, без да уведоми властите на САЩ, както изискват местните закони. Второто: заговор с други лица за работа за чуждо правителство. От обвинението не стават ясни конкретни факти, но се разбира, че банковият служител е консултирал руски дипломат за разговори с журналисти по банкови и финансови теми, свързани с икономическото ембарго срещу Русия. Той не е имал право да го прави, тъй като не е бил акредитиран от Държавния департамент.
Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети