Крайно левите победиха в Гърция

DenNews.bg
26.01.2015
размер на текста:

С над 36% от гласовете на избирателите в Гърция Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) очаквано печели властта.
Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че още днес ще започне преговорите за ново правителство. Гръцки телевизии съобщиха, че той вече е провел разговори с председателя на лявата "Потами" (5,95%) Ставрос Теодоракис и с лидера на "Независими гърци" (АНЕЛ) Панос Каменос, които спечелиха 4,70%. Според последна информация, цитирана от агенция МИА, "Потами" няма да участва в новото правителство, но ще подкрепи победителите в парламента.
Каменос от своя страна обяви готовността на неговата партия да влезе в коалиция със СИРИЗА. "Свързах се с Ципрас, поздравих го за победата и заявих, че "Независими гърци", както казвахме и в самото начало, подкрепя промените на политическата сцена в страната ни, за което сме се обявили публично", каза той.
Освен своите 149 места в 300-членния парламент, СИРИЗА си осигури подкрепата и на други леви партии, с което затвърждава своето мнозинство. Това може да постави досегашните управляващи от "Нова демокрация" в опозиция, след като те завършиха изборния ден втори (28,15%) със значителна разлика от победителя.
В същото време редица световни лидери коментираха резултатите от вота. Британският министър-председател Дейвид Камерън изрази загриженост за стабилността на Европейския съюз, тъй като партията многократно е заявявала, че ако спечели, възнамерява да предоговори условията по изплащането на задълженията си към световните кредитори – ЕС и Международният валутен фонд (МВФ). "Изборите в Гърция ще засилят икономическата несигурност в Европа. Ето защо Обединеното кралство трябва да се придържа към своя собствен план, осигуряващ сигурност у дома", написа Камерън в Туитър.
Белият дом се надява на сътрудничество със СИРИЗА. "Поздравяваме Гърция за успешното завършване на парламентарните избори и се надяваме да работим в тясно сътрудничество с новото правителство", каза говорителят на Националния съвет за сигурност на Белия дом Марк Стро. Подобна позиция изяви и Франция. Елисейският дворец съобщи, че е готов да работи с ръководство в Атина "с цел гарантиране на растеж и стабилност в Еврозоната" и припомни "приятелството, което свързва Франция и Гърция".
Все още няма официална позиция от страна на Германия и канцлерът Ангела Меркел, които са обвинявани от СИРИЗА като основни причини за кризата на Гърция. Агенция ТАСС обаче цитира изказване на президента на Германския институт за икономически изследвания Марсeл Фрацшер, според когото резултатите от изборите са "лоша новина за Европа и за Гърция."
"Изненадващо добрите резултати ще позволят на партията СИРИЗА и нейния премиер Алексис Ципрас да бъдат много по-уверени и агресивни в държането към европейските си партньори", цитира "Рейнише пост" немския икономист. Според него, "конфликтът (на Атина) с европейските партньори по икономическите въпроси е неизбежен." "Дори ако СИРИЗА реши да задържи Гърция в Еврозоната, ще възникне голяма несигурност по отношение на бъдещия курс на гръцкото правителство", казва Фрацшер. Ако ситуацията ескалира и се стигне до излизане на Гърция от Еврозоната, което е малко вероятно, това може и да доведе до сериозни сътресения в цяла Европа, предупреждава експертът.
По-рано днес Ципрас заяви, че новото правителство ще е готово да си сътрудничи с международните кредитори от ЕС и МВФ за постигането на "жизнеспособно" споразумение. Въпреки това, обаче, той каза, че от днес мерките за строги икономии са отменени. "Днес гръцкият народ пише историята. Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките за строги икономии и пет години унижение", каза той.
От своя страна президентът на Бундесбанк Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получи помощ, от каквато ще продължи да се нуждае, само ако се придържа към задълженията си.
"В интерес на гръцкото правителство е да прави каквото е необходимо, за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато", заяви Вейдман.
Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети