В САЩ осъдиха журналист на 5 г. затвор

DenNews.bg
23.01.2015
размер на текста:

Американският журналист Барет Браун, известен с това че е писал за хакерската група "Анонимните" и дори беше считан за неин неофициален говорител, беше осъден на 63 месеца затвор в Далас, щата Тексас, предаде Франс прес.
Процесът на 33-годишният Браун, който беше арестуван през 2012 година, мобилизира защитниците на свободата на медиите. Първоначално той беше обвинен за сътрудничество с хакерите, но накрая се призна за виновен по най-маловажните обвинения. Той беше осъден и на глоба от 890 хиляди долара.
"Съединените щати на несправедливостта: Барет Браун е осъден на 63 месеца във федерален затвор", съобщи в Туитър групата за подкрепа на журналиста "Освободете Барет Браун", след произнасянето на присъдата.
Някои считаха Браун, който е работил за "Хъфингтън пост" и "Венити феър", за поддръжник на групата "Анонимните". Процесът срещу него започна, след като той публикува линкове към информация, открадната от фирмата за сигурност "Статфор" през 2011 година. В своя защита Браун изрази съжаление, че правителството "заплашва с десетки години затвор за копирането и публикуването на обществено достъпен линк, който и други журналисти разпространиха, без да бъдат съдени".
Журналистът и неговите поддръжници, включително правозащитната организация "Репортери без граници", поискаха присъдата му да не надхвърля вече прекараното в затвора време, или 30 месеца. Източник: Дарик нюз
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети