Ислямска държава иска 200 млн. долара откуп за двама японци

DenNews.bg
20.01.2015
размер на текста:

200 милиона долара откуп за двама японски заложници бяха поискани от дхихадистката групировк Ислямска държава чрез видео, качено в ислямистки сайтове.
Изявлението идва от представител на групировката-британец. Той отправя заплахи за убийство на заложниците, ако до 72 часа парите не бъдат изплатени.
На видеото се виждат двамата заложници в оранжеви блузи, които джихадистът идентифицира като Кенджи Гото Дзого и Харуна Юкава.
АП посочва, че британският джихадист е вероятно Джихади Джон - същият, който се появяваше в записи с обезглавяване на заложници. Той обяснява, че японците са били отвлечени заради подкрепата на Токио за военната операция на Запада срещу групировката.
"Щедро дарихте 100 милиона долара, за да убиват наши жени и деца и да унищожават домовете на мюсюлмани", казва терористът.
Японските власти все още не са коментирали информацията. Това е първият път, в който Ислямска държава заплашва японски граждани.
През лятото ИД обезглави американският журналист Джеймс Фоули. На 3 септември бе публикуван видеозапис с обезглавяването на американският журналист Стивън Сотлоф. 11 дни по-късно джихадистката групировка публикува и видео от екзекуцията на 46-годишния британец Дейвид Хейнс. Той бе бе отвлечен миналата година в Северна Сирия, докато работеше за френска хуманитарна агенция. На 4 октомври бе убит британският хуманитарен работник Алан Хенинг.
По-рано днес стана ясно, че преди няколко дни бойци от канадските специални части са влезли в престрелка в Ирак с джихадисти от ИД, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на генералния щаб на канадските въоръжени сили.
Това е първият официално потвърден сблъсък между войници от международната коалиция начело със САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети