Белгия се спаси от атентат, двама джихадисти са убити

DenNews.bg
16.01.2015
размер на текста:

Мащабна полицейска акция, координирана между седем държави, е предотвратила мащабна терористична атака в Белгия, съобщават световните медии.
Двама джихадисти са убити, а един е ранен и задържан. Някои медии съобщават и за трети убит.
Според властите подготвяният атентат може да се сравнява по мащаби с този в Париж от миналата седмица.
Властите са повишили готовността за действия срещу терористична заплаха до най-високото трето ниво.
Операцията е осъществена в района на съдебната палата в град Вервие, близо до границите с Германия и Холандия.
Полицията е започнала операцията, след като е прихванала информация за заплаха, подготвяна от трима млади мъже завърнали се от Сирия. Тримата открили огън с автомати и пистолети. След приключването на акцията полицията е намерила в квартирата им четири автомата калашников, компоненти за сглобяване на бомба и полицейски униформи, с които заподозерените вероятно са имали намерение да избягат.
По данни на властите членовете на джихадистка клетка са се върнали в Европа преди седмица със заповед да извършват терористични атаки. Убитите са воювали в Сирия за Ислямска държава. Те са поддържали връзка с Амеди Кулибали, разстрелян от френските спецчасти в Париж, когато взе заложници и уби четирима от тях в еврейски магазин за кашерна храна.
Противоречива е информацията за това дали при операцията има ранени полицаи.
В района на операцията във Вервие живеят араби и чеченци. В същия град фундаменталистки имам е бил изгонен преди няколко месеца от сомалийска джамия. А друг имам от Мароко е бил предаден на властите от сина си, тъй като подбуждал млади хора да се присъединят към джихад.
Има арестувани в различни райони на Брюксел. Задържан е и мъж от северноафрикански произход, който е заплашил с оръжие пътници в брюкселското метро, викайки "Аллах е велик!". Централата на Европейската комисия е поставена под въоръжена охрана. Полицейски операции е имало в още няколко града в Белгия.
Според Ерик ван дер Зипт от белгийската прокуратура в страната са проведени 10 акции, насочени към завърнали се от Сирия предполагаеми терористи, които са планирали да извършат „мащабни атентати”.
По-рано в сряда двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на Ислямска държава и Ал Кайда заплахи за удари в Белгия и други европейски държави.

 

И в Германия вчера е бил задържан заподозрян като член на Ислямска държава, който се е завърнал от Сирия.

 

Той е арестуван в Долна Саксония.
Според прокуратурата 26-годишният задържан има двойно германско-тунизийско гражданство. Той имал план за осъществяването на атентат. Предполага се, че е преминал военна подготовка в лагер на джихадистите.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети