Белгиец се предаде сам като помагач на атентатора от Париж

DenNews.bg
14.01.2015
размер на текста:

Белгиец се е предал сам в полицията в Шарльороа, като е признал, че е помагал на атентатора в Париж, който само часове след нападението в редакцията на „Шарли ебдо”, уби полицайка, а след това взе заложници в еврейски магазин.
Мъжът е съобщил, че е преговарял с атентатора от еврейския магазин за доставката на автомобил и оръжие. Обиските в дома му са потвърдили данните и той е бил задържан. Досега мъжът има няколко присъди за контрабанда.
В ход е и проверка срещу полицай от белгийски произход, насочил оръжие срещу свой колега с марокански корени в хода на религиозен спор. Двамата се намирали в полицейска камионетка, охранявала шествието в неделя в Брюксел в защита на свободата на изразяване. На свадата са присъствали трима свидетели. Засега провинилият се полицай е отстранен от работа.
Медиите съобщават за уволнен журналист в изданията на групата "Сюдпрес", който възразил срещу редакционната политика. Уволненият не бил съгласен с публикуването на снимките на убитите в Париж джихадисти под заглавие "Справедливостта възтържествува".

Междувременно френският хуморист Дийодоне беше арестуван днес от парижката полиция в рамките на разследване за "възхвала на тероризма" и във връзка с атентатите миналата седмица.

В понеделник френското правосъдие започна разследване, след като Дийодоне заяви "Аз се чувствам Шарли Кулибали" по името на джихадиста, който уби четирима заложници евреи в магазин кашер и по подобие на лозунга "Аз съм Шарли", издигнат в памет на жертвите от клането в редакцията на "Шарли Ебдо". Изтоник: 24chasa.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети