Норвегия ще наема килии в холандски затвори

DenNews.bg
09.09.2014
размер на текста:

Над 1300 осъдени в Норвегия не могат да излежат присъдите си, защото няма свободни затворнически килии. Броят на осъдените на ефективни наказания нараства, а едновременно с това капацитетът на затворите намалява и заради ремонти.
Това принуди Норвегия да прибегне до жокера „помощ от приятел”. Вече е в ход процедура за наемане на килии в холандски затвори.
Споразумението предвижда присъди, издадени от норвежката съдебна система, да може да бъдат изтърпявани от догодина на холандска територия в съответствие с норвежкото законодателство. За целта Норвегия ще наеме няколкостотин места в холандски затвори.
"В Норвегия има недостиг на капацитет, а точно сега ние имаме излишък", обобщи държавният секретар в холандското министерство на правосъдието и по въпросите на сигурността Фред Тевен.
Той припомни, че Холандия вече има договор за приемане на затворници от Белгия, но подчерта, че ситуацията с Норвегия ще е различна, тъй като тя "не е наш непосредствен съсед, не е член на Европейския съюз и езикът е различен".
Норвежките затвори са известни със сравнително хуманното отношение към лишените от свобода.
Осъдените престъпници, които не са прибягвали до насилие, често биват настанявани в затвори с отворен режим, където акцентът е поставен върху превъзпитанието, като имат известна свобода на движение, работа и достъп до развлечения.
Около 72 затворници се падат на 100 000 души в Норвегия - приблизително 10 пъти по-малко отколкото в Съединените щати. Делът на затворниците, извършили отново престъпление след изтърпяването на своето наказание, в Норвегия е един от най-ниските в света - 20%.
В момента страната изпълнява програма за ремонт на своите затвори на стойност до 4,4 милиарда норвежки крони (700 милиона долара).
От няколко години Холандия вече приема затворници от съседна Белгия в затвор близо до общата граница. Близо половината от белгийското население говори холандски. Изтичник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети