Рейтингът на Оланд копае дъното

DenNews.bg
08.09.2014
размер на текста:

Рейтингът на френския президент Франсоа Оланд се сгромоляса до рекордно ниски стойности. Повечето французи не искат той да поема втори мандат на поста си. Това сочат резултатите от проучване във Франция, цитирано от „Ройтерс“ и БТА.
Мандатът на Франсоа Оланд изтича през 2017 г., но популярността му е рекордно ниска.
Проучването е било проведено от френския институт за изследване на общественото мнение ИФОП. То е публикувано в седмичника "Журнал дьо диманш" и показва, че 85% от запитаните не искат Оланд да се кандидатира за втори мандат в Елисейския дворец. 50% от гражданите смятат, че той не е изпълнил обещанията си.
Това е пореден удар върху рейтинга на президента социалист, отбелязва „Франс прес“. Преди броени дни бившата му партньорка Валери Трирвейе публикува книга, в която описа социалиста Оланд като високомерен към бедните. Книгата й бе разграбена от книжарниците още в първия ден на издаването й.
В петък проучване на „Ти Ен Ес Софр“ показа, че рейтингът на президента през август е бил едва 13%, което го прави най-неодобряваният френски държавен глава от Втората световна война насам. В петък вестник „Фигаро“ публикува проучване на ИФОП, от което става ясно, че ако се кандидатира за втори мандат, Оланд ще загуби от кандидатката на националистите от „Национален фронт“ Марин льо Пен.
Франсоа Оланд направи промени в правителството си два пъти от май насам, за да уталожи общественото недоволство от икономическата си политика, която не успява да съживи икономиката на Франция.
На срещата на НАТО в Уелс в четвъртък и петък той заяви, че възнамерява да довърши президентския си мандат, независимо от ниския си рейтинг. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети