14 кандидат-депутати се престрашиха да им измерят IQ-то

DenNews.bg
08.09.2014
размер на текста:

14 кандидати за депутати от една партия са приели предизвикателството на МЕНСА и се подложиха на теста за интелигентност на организацията, предаде TV7.
Председателят на "МЕНСА България" Христо Радков разказа, че средният им резултат е 135 - един добър показател. По думите му имената и резултатите на кандидат-депутатите ще бъдат публикувани на сайта на организацията в най-скоро време.
"По-важното е не колко точки са събрали, а какъв процент от населението има по-нисък от техния резултат - именно това е точният измерител", добави Радков.
Той обясни, че добър показател за българските депутати означава около 75% от хората да имат по-нисък от техните точки.
В началото на август от МЕНСА България предложиха на партиите и коалициите да пратят желаещите от своите листи да се подложат на тест за интелигентност. Тогава те обясниха, че това е вътрешен тест, а не публичен, а целта е да преценят кой за каква сфера е подходящ и съответно да преподредят листите си.
От МЕНСА се ангажираха да проведат теста без такса или да възстановят таксата, ако вече е платена. Малко след поканата от организацията обаче се оплакаха, че никоя партия не се е отзовала.
Според прогнозите в световен мащаб IQ тестът може да бъде издържан с отличен резултат от едва 2% от населението. В България в клуба на свръхинтелигентните членуват около 2000 души, но издържалите теста са повече. Най-голям процент от тях са от IT сектора. Тестът се състои от 45 въпроса, на които трябва да се отговори за 30 минути. Човек със средна интелигентност може да го реши за един час без проблем.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети