Бедствено положение в Берковица заради наводнения

DenNews.bg
05.09.2014
размер на текста:

Бедствено положение беше обявено в община Берковица, заради обилните валежи довели до наводнения. Тежко е положението и в други две общини от монтанска област - Чипровци и Георги Дамяново.
След около 40-минутен проливен дъжд вчера, река Берковска излиза от коритото си и понася всичко по пътя си. В резултат са особено пострадали два квартала- „Беговица” и „Заряница”. Има една паднала обитаема къща, но още ред други към момента са необитаеми.
Има евакуирани семейства засега няма данни за пострадали. Хората в града не са спали, стоварени са чували с пясък и чакъл, за да се укрепят застрашените постройки.
Според местните, нехайството на местната власт е причина за бедствието.
Три моста са неизползваеми след наводнението – те са залети от вода, а един е с отнесени парапети.
Един трафопост е наводнен, ЧЕЗ са спрели електрозахранването в някои райони на Берковица заради риск от токови удари.
Тъмно останаи в села от община Георги Дамяново. Поройните дъждове са нанесли щети и в община Чипровци.
Къщи са наводнени в село Говежда, община Монтана, след като приток на река Огоста е прелял. Екипи на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са отпътували към мястото.
След интензивните валежи има и много наводнени пътища. Засегнати са бензиностанции близо до магистрала „Хемус" в посока София - Варна. Върху пътното платно на магистралата има участъци, залети с вода. Силно е затруднена видимостта в района на Ботевград и Етрополе. При тунел „Витиня" тя е ограничена до 20 метра.
Проливен дъжд вали в района на Севлиево. Наводнени са няколко улици в Сливен.
За Северозападна България се очакват нови 15 – 20 литра дъжд на кв. метър, а на отделни места е възможно да се изсипят до 40 – 50 литра, предупреждават синоптиците.

 


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети