Забраниха строителството на „Корал”

DenNews.bg
04.09.2014
размер на текста:

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова забрани строителните и монтажни работи по осъществяването на инвестиционни предложения в района на къмпинг Корал.
Според експертите от МОСВ, строителството би довело до унищожаване на три типа дюни и шест вида растения, съобщиха от министерството. Със заповедта се спират строителството и монтажните работи на "Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс" ЕООД, "Витатур инвест" АД, ПГА "ФУУД" ЕООД, "Прайм пропърти" /БГ/ АДСИЦ и "Корал резидънс" в района на къмпинг "Корал".
Забраната се налага с цел предотвратяване на вероятно значително отрицателно въздействие върху компонентите и факторите на околната среда, включително и върху близко разположените защитени зони.
Мотивите за налагането на принудителната административна мярка се основават на няколко основни обстоятелства.
Едно от тях е, че срокът на правно действие на издадените решения по смисъла на ЗООС за одобряване на инвестиционните предложения е изтекъл. Освен това не са проведени необходимите процедури по оценка на съвместимостта на инвестиционните предложения с предмета и целите на защитени зони предвид настъпилите през 2007 г. изменения в екологичното законодателство.
От МОСВ смятат, че строителството би довело до унищожаване на три типа дюни, основен елемент на ландшафта и предмет на специална защита по смисъла на Закона за Черноморското крайбрежие и че застрояването е предпоставка за необратимо унищожаване на находища и популации на шест вида растения, поставени под специален режим съгласно закона.
Забраната ще е в сила до провеждане на необходимите процедури по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и до влизане в сила на издадените на тяхно основание индивидуални административни актове.
По-рано днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със законосъобразността на разрешения за строеж за 11 имота в землището на община Царево и извършените презаверки.
В средата на август бе организиран и протест на плаж "Корал", като причината за него бе, че макар МОСВ да обяви "Корал" и прилежащата му територия за защитена, въз основа на предоставените експертизи, карти, документи, снимки и др., е имало още 12 разрешения за строителни дейности на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” ЕООД, касаещи зоната зад плажа.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети