Джихадистите заплашиха Русия с война в Северен Кавказ

DenNews.bg
04.09.2014
размер на текста:

Терористичната групировка „Ислямска държава” заплаши Русия с атентати и война в Северен Кавказ. Последва незабавна реакция от страна на Генерална прокуратура на Русия-искане достъпът до видео да бъде ограничено, предаде ИТАР-ТАСС.
Представител на държавното обвинение обясни пред агенцията, че във ФСБ започва разследване заради „излъченото по канал „Ал-Арабия” и в интернет сайтове видео обръщение на поддръжници на „Ислямска държава” към президента на Руската федерация със заплахи за извършването на терористични актове и започване на война в Северен Кавказ с цел „освобождаването му”.
Вчера джихадистите от ИД пуснаха в YouTube видеоклип, в който се вижда пленен боен самолет, според тях доставен от Русия на режима на сирийския президент Башар Асад.
Видеозаписът е частично с арабско аудио и руски субтитри, като, според арабисти, преводът не съответства точно на казаното.
Въпреки това, агенциите цитират следната закана, приписвана на един от заснетите ислямския бойци: "Това е послание за теб, Владимир Путин, тези самолети, които си изпратил на Башар, ще ги пратим при теб, ако такава е Божията воля. И ще освободим Чечения и цял Кавказ, ако такава е Божията воля. Твоят трон е застрашен и ще падне, когато дойдем при теб”.
След първата чеченска война (1994-1996 г.) между руските федерални сили и сепаратистите, бунтът постепенно се ислямизира и се превърна във въоръжено ислямистко движение в Северен Кавказ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети