Пет години затвор за верижна катастрофа с две жертви

DenNews.bg
26.09.2014
размер на текста:

Пет години затвор получи румънският шофьор Мариан Вилку, който предизвика верижна катастрофа на магистрала „Хемус”, отнела живота на двама души и ранила тежко петима.
Софийски градски съд призна Вилку за виновен по обвинението, че поради несъобразена скорост е предизвикал тежката катастрофата на 19 август 2013 г.
Според съдебната експертиза точно преди инцидента ТИР-ът на Вилку се е движел със скорост от 118 км в час. В хода на процеса беше изяснено, че когато шофьорът е видял колоната спрели автомобили пред него, е натиснал спирачки, но според експертизата опасната зона за спиране при употребената от него скорост е цели 160 метра.
При опита му за спиране ремаркето на ТИР-а се е отклонило на дясно, като е излязло извън огражденията на магистралата, а тежкотоварният автомобил се е блъснал в лек автомобил Фолксваген, който се е намирал пред него и чийто шофьорът е загинал на място. Вследствие на това се получава верижен сблъсък с още един ТИР, лека кола "Мазда", чийто шофьор също загива на място, още един ТИР и 2 леки коли.
Според присъдата румънецът е причинил по невнимание смъртта на Тодор Сливов и на Христо Караиванов, като е причинил и средна телесна повреда на Виолета Караиванова, Васо Драганов и Ася Сливова.
Наказанието по начало е 7,5 години зад решетките, но от него автоматично се приспада 1/3 поради факта, че Вилку призна всички факти от обвинителния акт. Наказанието си той ще изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.
За пет години той няма да има и правото да управлява автомобил, като ще трябва да заплати и 2634 лева разноски по делото.
Присъдата на СГС може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд, като междувременно тираджията остава с мярка за неотклонение „парична гаранция".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети