САЩ и пет арабски държави удариха позиции на ИД в Сирия

DenNews.bg
23.09.2014
размер на текста:

Самолети на Съединените щати и партньорски държави нанесоха първите въздушни удари по позиции на радикалната групировка "Ислямска държава" в Сирия.
Говорителят на американското военно министерство контраадмирал Джон Кърби уточни, че в бойните действия срещу терористите в Сирия се използват изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахок".
Пет арабски държави са участвали в операцията: Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.
Сирия е била информирана от САЩ за въздушните удари по територията, обяви днес сирийското външно министерство.
Според АФП ударите са били фокусирани върху позициите на „Ислямска държава” в Ракка. Други атакувани цели са разположени по границата между Сирия и Ирак.

Трийсет бойци на Фронта "Ан Нусра" и осем цивилни, включително три деца, са били убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия, съобщи Сирийският център на наблюдение на човешките права.
Водената от САЩ офанзива в Сирия отбелязва повратна точка във войната срещу „Ислямска държава”, след като администрацията на президента Барак Обама дълго време се въздържаше от намеса в сирийската гражданска война.
На 10 септември президентът Барак Обама предупреди в тържествена реч, че си запазва правото на удари срещу "Ислямска държава", включително и на сирийска земя.
"Решението за въздушни удари беше взето по-рано през деня от командващия централния военен район CENTCOM по силата на пълномощията, които му бяха дадени от главнокомандващия – президента Барак Обама", се казва в съобщението.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети