Наказват с пробация виновника за големия пожар под язовир Калин

DenNews.bg
19.09.2014
размер на текста:

Пробация, това е наказанието за виновника за големия пожар под язовир Калин, при който през лятото на 2012 г. бяха унищожени 269 декара гори, собственост на община Кочериново, Държавното горско стопанство-Дупница и Рилската света обител.
33-годишният Стоян Самоковлийски от рилското село Пастра поиска делото в Районен съд-Дупница да бъде гледано по съкратеното следствие, като призна вината си. Това обаче стана причина за изключването на община Кочериново, ДГС-Дупница и Рилския манастир като частни обвинители и ищци.
Както сме писали, през 2013-а година процесът започна, като по него община Кочериново и Светата обител бяха конституирани като частни обвинители. На първото заседание обаче от ДГС-Дупница също предявиха иск за нанесените щети и това доведе до връщане на делото в прокуратурата.
При внасянето на обвинителния акт повторно се стигна и до промяна в обвинението. Първоначално то гласеше, че пожарът е възникнал, след като Самоковлийски и негов познат-Красимир Димитров запалили огън за да унищожат боклуци и сухи треви, събрани при почистването от частен имот, за което били наети.
Във втория обвинителен акт, като причина за възникването на огнената стихия се сочи изхвърлянето на неизгасена цигара от Самоковлийски.
Стихията възникна на 20 август около 16 часа в местността Кочерински Калин, когато в рилските гори бушуваха два големи пожара, за което бяха събрани силите на огнеборци от областта и страната, горски от няколко стопанства и доброволци.
Огънят под язовир Калин обхвана гора с обща площ 269 декара, от които 77 декара на община Кочериново, 15 декара на ДГС-Дупница и177 декара на Светата обител. Нанесените щети възлизта на 60 925 лв., от които 2 592 лв. за община Кочериново; 3,767 лв. за ДГС-Дупница и 54 566 лв. за Рилския манастир.
Припомняме, че причиненият от Самоковлийски пожар бе загасен с усилията на огнеборци, доброволчески бригади и военен хеликоптер.
Наказанието пробация за Самоковлийски включва задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител за срок от 1 година и 6 месеца.
Освен това той бе осъден да заплати разноски по делото в общ размер на 1085,84 лв.
Община Кочериново, Светата обител и ДГС-Дупница ще предявят исковете си в граждански процес, след окончателното влизане в сила на присъдата по настоящето наказателното дело.
Присъдата на Районен съд-Дупница може да бъде обжалвана и протестира пред Окръжен съд-Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети