Служители на „Напоителни системи” продават кръвта си за да оцелеят

DenNews.bg
18.09.2014
размер на текста:

Служители на "Напоителни системи” от цялата страна излязоха на протестно шествие по улиците на столицата днес.
Над 300 души скандираха „Искаме си парите” и за пореден път попитаха докога ще трябва да прибягват до протести и митинги, за да получат изработените си заплати.
Протестиращи обявиха, че отчаянието тласка служители на "Напоителни системи" дори да продават кръвта си и въпреки това да гладуват.
С днешния си протест служителите, подкрепени от синдикатите, настояват за изплащане на дължимите работни заплати в пълен размер до края на септември и гарантиране на редовното им получаване.
Служителите се обявяват за възстановяване на средствата до декември 2014 г. в размер на близо 20 млн. лв., които са в изпълнение на параграф 2 от преходните и заключителни разпоредби от Закона за водите.
Протестиращите заявяват, че искат отговорна управленска политика по напояване и отводняване в държавата. Като подчертават, че дружество Напоителни системи е стратегически важно за икономиката и селското стопанство.
Недоволните служители се събраха пред храм-паметника "Александър Невски" и преминаха по булевард "Цар Освободител", за да стигнат до Министерския съвет, където за среща с тях слезе служебният министър на земеделието на храните Васил Грудев.
Той се обърна към тях и заяви, че държавата е направила невъзможното, за да осигури 4.5 млн. лева, с които да бъдат заплатени дължимите суми за заплати в "Напоителни системи". Грудев им благодари за усърдието, което полагат, въпреки че не са получавали своите заплати. Той увери, че с отпуснатите средства ще бъдат заплатени заплатите и за месец август. Грудев каза също така, че в средносрочен план ще бъде възложен одит и оценка за разходите на "Напоителни системи" и също така, че дължимите суми от държавата към дружеството ще бъдат предмет в актуализацията на държавния бюджет.
По-късно с протестиращите се срещна и служебният премиер Георги Близнаши.
„Исканията ви са основателни и справедливи”, каза той. Премиерът увери служителите, че правителството има най-добро желание да търси решение в дългосрочен план на проблемите в дружеството, които датират от няколко години насам.
„Необходимо е трайно решение за стабилизиране на Напоителни системи. Не може такава система да бъде оставена в подобно състояние, особено след наводненията в страната“, категоричен е Близнашки. Той допълни, че за съжаление бюджетът не беше актуализиран и помоли работниците да проявят разбиране. „С цялото си сърце съм с вас“, каза министър-председателят.
Служителите на „Напоителни системи“, които от месеци не са получавали заплати и осигуровки, поискаха гаранции, че отпуснатите от правителството 4,5 млн.лв. наистина ще бъдат изразходени по предназначение.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети