US бомби над „Ислямска държава” в Ирак

DenNews.bg
16.09.2014
размер на текста:

Американските военновъздушни сили нанесоха удар по позициите на терористите от групировката „Ислямска държава” в близост до иракската столица Багдад. От Пентагона заявиха, че ударът е "началото на по-интензивни действия срещу бойците на "Ислямската държава" в Ирак".
Целта на нападението е била да се окаже подкрепа на иракските сили за сигурност. От поразения обект ислямистите са обстрелвали иракските сили, съобщи американската армия. Друг удар по позициите на джихадистите е бил нанесен близо до планината Синджар.
Американските медии подчертават, че САЩ и досега са нанасяли удари по позициите на "Ислямска държава" в Ирак, но целта им е била да спрат настъплението на групировката. Сегашното нападение има настъпателен характер. Представители на администрацията на Барак Обама предупредиха, че ако режимът на Башар Асад разпореди атаки срещу американските самолети, нанасящи удари по терористите в Сирия, Съединените щати ще отвърнат на удара, като се насочат срещу сирийската система за противовъздушна отбрана.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети