Съдът остави в сила заповедта за арест на Цветан Василев

DenNews.bg
12.09.2014
размер на текста:

Съдът отхвърли жалба срещу бъдещия арест на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, изриван от Интрепол към момента.
В жалбата си адвокатът на Василев настояваше съдът да отмени искането за 72-часово задържане на Цветан Василев, издадена преди изобщо банкерът да е арестуван.
Ако Василев бъде открит, ще трябва да бъде арестуван за 72 часа преди прокуратурата да поиска постоянното му задържане.
Съдът обаче отказа да се произнася по жалбата и я отхвърли като недопустима, тъй като към момента Цветан Василев не е лишено от свобода лице и тя е преждевременно.
Няма официална информация за местонахождението на Цветан Василев, който се издирва от българските власти от края на юли. По данни на адвоката му Константин Симеонов банкерът се намира в Сърбия.
Преди ден сръбски медии съобщиха, че Василев най-вероятно се укрива в Парачин, където притежава най-голямата фабрика за стъкло на Балканите - "Сръбска фабрика за стъкло".
Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович обаче заяви, че няма информация Василев да се укрива там. По думите му никой не му е поставял подобно питане. "Но ако има международна заповед за издирване, МВР има задължение да сътрудничи", казва още министъра, цитиран от сръбски медии.
В Сърбия европейската заповед за арест не важи и Василев предприеме завръщане в България ще бъде задържан на границата. Поради тази причина банкерът иска предварително да промени мярката си за неотклонение, за да не се налага да стои в ареста, докато бъде изправен пред съд.
Прокуратурата вече на няколко пъти разясни чрез прессъобщения, че не може да издирва Василев и че ако сръбските власти го задържат, връщането му в България ще зависи от съда в Сърбия. За да се стигне до този момент, съседната държава трябва да информира българските власти, че са локализирали или арестували Василев. Тогава оттук ще бъдат изпратени необходимите документи и процедурата ще започне.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети