В Дупница и Сапарева баня ще може да гласуваме машинно

DenNews.bg
11.09.2014
размер на текста:

В Дупница и Сапарева баня ще може да гласуваме машинно на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно от решение на Централната избирателна комисия от днес, с което са определени петте изборни района, където ще се проведе експерименталното машинно гласуване. Общият брой на секциите с машинно гласуване е 300 за цялата страна.
Дупница и Сапарева баня са избрани от област Кюстендил. Конкретните избирателни секции и номерата им ще бъдат определено допълнително с решение на ЦИК в близките дни.

 

Какво трябва да знаем за машинното гласуване?

 

В експерименталното машинно гласуване може да участва всеки гражданин с избирателни права, независимо дали е гласувал с хартиена бюлетина. В случай че избирателят желае да гласува с хартиена бюлетина, то това трябва да предшества машинното гласуване.
Резултатите от експерименталното машинно гласуване по партии и коалиции и за независимите кандидати не се обявяват до края на изборния ден. Тези резултати се обявяват с решение на ЦИК.
Резултатите от експерименталното машинно гласуване не се вземат предвид при определянето на резултатите от гласуването.
След легитимирането и допускането на избирател до гласуване председателят на комисията или друг член на комисията го уведомяват, че може да участва в експерименталното машинно гласуване.
Ако избирателят, заявил желание да гласува с електронната машина за гласуване, председателят на комисията натиска дистанционния бутон за активиране, след което се чува звук за потвърждаване на активацията.
На екрана на електронната машина съобразно отбелязаните инструкции избирателят:
- разглежда електронната бюлетина;
- отбелязва чрез докосване на екрана върху квадратчето номера на избраната от него партия, коалиция или независим кандидат на първа или втора страница от електронната бюлетина;
- ако желае, върху кръгчето с номера на предпочитания от него кандидат от съответната кандидатска листа на партия или коалиция, отбелязва своя избор;
- избраното предпочитание може да се смени, като се натисне друго кръгче с номер за друг кандидат от кандидатската листа. В този случай първото предпочитание се изтрива;
- избирателят може да се върне чрез бутона „назад“ и да промени избора си за партия, коалиция или независим кандидат;
- след окончателния си избор избирателят натиска бутона „гласувам“;
- потвърждава върху екрана направения избор и изчаква получаването на машинна разписка за своя избор;
- взема разпечатката, проверява данните за своя избор, сгъва я с текста навътре;
- напуска кабината за гласуване и пуска сгънатата разписка в бялата непрозрачна кутия, поставена на масата пред комисията.
След изтичане на 3 минути, ако избирателят не е гласувал, машината издава предупредителен сигнал.
До 6-та минута, ако избирателят все още не е гласувал, режимът за гласуване на машината се преустановява и се издава машинна разписка, че избирателят не е гласувал.
В този случай, ако гласоподавателят иска да гласува, предава разписката на председателя на СИК и се допуска до повторно машинно гласуване. Тази възможност се предоставя само веднъж.
Член на СИК вписва обстоятелството, че избирателят е участвал в експерименталното машинно гласуване в графа „Забележки“ на избирателния списък и му връща документа за самоличност.
Избирател, който е гласувал само машинно, не се подписва в избирателния списък.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети