13 години от терористичните атаки в САЩ

DenNews.bg
11.09.2014
размер на текста:

С възпоменателни церемонии в Ню Йорк и Вашингтон ще бъде отбелязана 13-та годишнина от терористичните атентатите на 11 септември 2001 г. Именно в двата града самолети, пилотирани от терористи на "Ал Кайда", се врязаха в сградите на кулите близнаци на Световния търговски център и в Пентагона.
Ню Йорк вече има музей в памет на жертвите. Той бе открит през май тази година и е разположен на 20 метра под земята. Обграден е от бетонни стени и е описван като един от най-мрачните музеи в света. Под него са погребани останки на 1115 жертви на атентатите, които така и не бяха идентифицирани. Няколко семейства на загиналите протестираха и определиха това като израз на неуважение. Цената на билетите от 24 долара за посещение също породи критики.
Мястото вече е посетено и разгледано от над 900 000 души. В навечерието на днешната годишнина в него беше поставена нова изложба, посветена на многогодишното преследване на Осама бин Ладен, който организира терористичния акт от 11 септември 2001 г. В самия музей една от инсталациите в памет на жертвите съдържа 2983 листчета хартия, залепени на една от стените. Всяко листче е боядисано в различен нюанс на синьото, символизиращо всяка една от жертвите на атентатите. Инсталацията е дело на твореца от Ню Йорк Спенсър Финч и се нарича: "В опит да си спомним цвета на небето в онази септемврийска сутрин".
Днес, когато се отбелязва трагичната годишнина, музеят ще бъде затворен. За първи път обаче Мемориалният площад 9/11, разположен над музея, ще бъде отворен за обществеността през част от деня, вместо само за близките на жертвите. След кратка церемония в памет на загиналите, която ще се състои на площада, всеки ще може да го посети от 18 ч. до 22 ч. местно време.
Освен това посетителите ще имат възможност да присъстват и на момента, в който небето над Ню Йорк ще бъде пронизано от два мощни светлинни лъча, символизиращи сринатите кули близнаци.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети