Кристалина ще е зам.-председател на ЕК с ресор бюджет

DenNews.bg
10.09.2014
размер на текста:

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Това стана ясно, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер представи официално състава на новата Комисия на пресконференция в Брюксел. Самият Юнкер посочи, че всички познават Георгиева и в предишната ЕК тя си е изградила безукорна репутация.
Месеци преди избора на Георгиева имаше много спекулации какъв пост ще получи тя. Българката първоначално беше спрягана за наследник на Катрин Аштън като върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Този пост обаче беше даден на италианския външен министър Федерика Могерини. Постът се полагаше на социалистите, след като за председател на Европейския съвет беше избран Доналд Туск, кандидат на ЕНП.
След това се заговори, че Георгиева ще получи ресор бюджет, но миналата седмица „ЮрАктив“ цитира неокончателен документ за разпределението по ресори, според който тя получава данъчната политика и борбата с измами. Впоследствие отново се появи информацията, че тя ще получи бюджета, какъвто, в крайна сметка, се оказа и изборът на Юнкер.
„Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Бюджет и Човешки ресурси. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата!“, коментира Георгиева в профила си във „Фейсбук“.
В новата Европейска комисия първи зам.-председател ще бъде Франс Тимерманс от Холандия, който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети