Надзиратели протестираха пред правосъдното министерство

DenNews.bg
01.09.2014
размер на текста:

Близо 200 надзиратели от цялата страна излязоха днес на ефективен протест пред Министерство на правосъдието, след като цял месец недоволството им бе изразявано символично.
Основните искания на служителите в затворите са за увеличение на заплатите и 24-часовите им смени да не бъдат намалявани на 12-часови.
Председателят на Синдиката на служителите от затворите Иван Петров припомни, че вече пет години се поставят исканията на надзирателите, но досега без успех.
В синдиката са наясно, че в затруднената финансова ситуация за последното тримесечие от годината няма да има допълнително пари за затворите. Те са готови да чакат увеличения от бюджета за следващата година като компромис.
Междувременно от правосъдното министерство разпространиха отговори на основните искания на служителите в затворите. Стана ясно, че в срок до октомври заплатите им ще бъдат приведени в съответствие с коефициентите, определени с новия Закон за МВР.
Съобщението гласи още, че в Главна дирекция "Охрана" /ГДО/ и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ има създадени работни групи, които работят по изготвянето на проекти на подзаконовите нормативни актове и вътрешноведомствени документи, произтичащи от новия Закон за МВР. Подзаконовите и вътрешни актове ще се предложат за утвърждаване до края на октомври.
Конкретният размер на основното месечно възнаграждение се определя от министъра съобразно разполагаемите средства по бюджета на министерството, съобщават още от ведомството и допълват, че новите основни заплати на служителите ще бъдат изцяло съобразени с базата за определяне на основното месечно възнаграждение, утвърдена със Закона за държавния бюджет на България за 2014 г. и с определените коефициенти за съответната длъжност, добавят още от там.
Работи се и по определяне размера на специфичните служебни дейности и условия на труд, както и за определяне условията и реда за изплащане на положен нощен труд, труд на официални празници и за времето на разположение и др., като предложенията трябва да бъдат утвърдени до края на октомври.
Става ясно още, че на служителите в ГДО и ГДИН ще бъде увеличен порциона, допълнителното възнаграждение за специфични служебни дейности и ще бъдат предвидени средства за постигнати резултати в служебната дейност. Парите за това ще дойдат от отпуснатите допълнителни средства по бюджета на министерството.
Издадена е и заповед на министъра на правосъдието всички проекти на нормативни документи, касаещи трудовите и социални права на членовете на Затворническия синдикат да бъдат предоставяни на синдиката за обсъждане. Началниците на териториални служби ще се срещнат с представителите на ССЗБ, като обсъдят възможността за установяване на смесен режим на работа.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети