Взрив във военния завод в Костенец, 10 души пострадаха

DenNews.bg
08.08.2014
размер на текста:

Силен взрив разтърси тази сутрин военния завод "ТЕРЕМ-Цар Самуил" в Костенец. 10 служители на завода са пострадали по време на утилизация на боеприпаси. Това съобщи за Дарик главен инспектор Тошко Бързилов. Те са с порезни рани от стъкла, без опасност за живота. 7 от работниците са с леки наранявания, а трима с порезни рани и травми, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Тримата по-тежко пострадали пациенти ще бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия.
Сигналът за силни взривове в района на завода е подаден в МВР към 8.50 тази сутрин. Няма опасност за населението.
„Възникнал е взрив на площадката на военния завод, който се намира на територията на Костенец. На мястото са изпратени екипи на полицията и пожарната. Районът е отцепен. Изясняват се причините за възникналото произшествие", обясни Бързилов. Взривили са се отпадъчни материали от утилизация на боеприпаси. При взрива са се счупили стъклата на производственото помещение в района на завода.
Инспектор Бързилов увери, че няма опасност от втори взрив.
Работниците на завода са на безопасно място.
Пред Дарик кметът на Костенец Радостин Радев съобщи, че са получени сигнали за изпочупени стъкла на къщи от взривната вълна. „Надяваме се да няма жертви. Каквито и щети да има, изпочупени прозорци на къщи - ще предприемем необходимите действия по най-бързия начин да възстановим щетите на населението. Комисия ще опише щетите и веднага ще започнем работа за отстраняването им. Освен счупени прозорци нямаме информация за други материални щети по сградния фонд на територията на общината. Ще бъдат направени измервания на въздуха, за да се види дали има замърсяване. Данните ще бъдат официално оповестени", каза още Радев.
Военният министър Велизар Шаламанов е на мястото на инцидента. Той ще разговаря с шефа на военния завод, както и с отговорника на смяна. Предстои проверка по случая.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети