Жълт код в 6 области - гръмотевични бури, ще има и градушки

DenNews.bg
06.08.2014
размер на текста:

Жълт код за дъжд и гръмотевична активност е обявен за днес в шест области, съобщава пресцентърът на МОСВ. Това са Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където очакваните количества са между 10 и 20 л/кв.м локално и до 35-40 л/кв.м. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, ще има и градушки.
За старопланинските райони на София-област се очакват валежи между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв. м за денонощие, предупреждават от министерството.
Днес на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м.
Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако работите на открито, припомнят от МОСВ.
Служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предприемат превантивни действия
заради очакваните валежи и повишаване на нивото на реките, съобщиха от пресцентъра на МВР. Създадени са екипи за наблюдение на водното ниво, критичните участъци и състоянието на хидротехническите съоръжения по поречието на реките съвместно с компетентните структури на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и кметовете на общини. Предприети са действия за отстраняване на предмети, препречващи водните течения,
както и за определяне на местата, които трябва да бъдат укрепени с инертни материали и чували с пясък.
Създадена е нужната организация за извършване на аварийни дейности по елементи на хидротехнически съоръжения, като отваряне или затваряне на изпускатели и технически улеи, удълбочаване на преливници, тампониране, прорязване и др., посочват от МВР.
От дирекцията са изпратени предупреждения за очакваните високи води до общинските съвети за сигурност и диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВиК дружества.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети