Над 3 млн. души са бежанците от ада в Сирия

DenNews.bg
29.08.2014
размер на текста:

Над 3 милиона бежанци са напуснали Сирия, сочат нови данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН.
Само през 2013 г. сирийските бежанци са се увеличили с 1 млн. души.
„Кризата със сирийските бежанци се задълбочава. Тя прехвърли днес нов праг с рекордната цифра от 3 млн. души, принудени да напуснат домовете си“, се казва в съобщение на комисариата и допълват, че в тази статистика не са включени стотиците хиляди сирийци, които са избягали от страната, но не са се регистрирали като бежанци.
Тригодишната война в Сирия отне живота на над 191 000 души от март 2011 г. досега.
6,5 милиона са сирийците, които заради войната са се преместили от едно на друго място в самата Сирия. Това означава, че близо 50% от всички сирийци са били принудени да напуснат домовете си. Половината от тези хора са деца.
Повечето от сирийските бежанци зад граница са в Ливан (1,14 млн. души), в Йордания (608 хил. души) и в Турция (815 хил души).
Този приток оказва натиск и върху икономиката и инфраструктурата на тези държави. 40% от бежанците живеят в чуждите страни в тежки условия.
Донори събраха 4,1 млрд. долара за подпомагане на засегнатите от сирийския конфликт, но са необходими още 2 млрд. долара до края на годината, за да се отговори на спешните нужди на сирийските бежанци, посочва върховният комисариат.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети