Стотици ислямисти са ликвидирани в Ирак и Сирия

DenNews.bg
25.08.2014
размер на текста:

Десетки джихадисти от терористичната групировка „Ислямска държава” за убити в боеве в Ирак и Сирия.
Иракската армия е успяла да отблъсне нападение на бойци от групировката срещу най-голямата рафинерия в страната, разположена в северния град Байджи.
Екстремистите са атакували рафинерията в петък вечерта, почти веднага са избухнали ожесточени сражения, които са продължили в събота и неделя.
Иракските части, съвместно с военновъздушните сили на САЩ, са провели серия въздушни удари срещу град Мосул. Съобщава се за множество ликвидирани ислямистки бойци, без обаче да се посочи точният им брой.
Над 500 са жертвите на сраженията за важно летище, ползвано от сирийските войски в северната част на страната.
Бойците на групировката "Ислямска държава", които превзеха сирийското военно летище Табка, са дали над 346 жертви, останалите 173 са сирийски войници.
Летището Табка, което е северната сирийска провинция Рака, падна в ръцете на бунтовниците в неделя.
Междувременно пет арабски държави се договориха да се борят заедно срещу джихадистите от ИД.
В общо становище на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания се казва, че ислямистите застрашават сигурността и стабилността на региона и света.
В изявление след министерска среща в западния саудитски град Джеда участниците съобщиха, че са обсъдили "разпространяването на терористичната и екстремистка идеология и смутовете в някои арабски страни", имайки предвид напредването на джихадистите в Ирак и Сирия.
Те са разгледали и "тежките последствия за страните от региона и заплахата, която джихадистите за световната сигурност и мир", се казва в декларацията.
Резултатите от срещата ще бъдат съобщени на другите членове на Арабската лига, в която влизат 22 страни.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети