Община Кочериново с нов герб и официален девиз, дело са на ученици

Десислава Панайотова-Янкова
21.08.2014
размер на текста:

Община Кочериново вече е с нов герб, официален девиз и символи, всички дело на ученици от СОУ „Христо Ботев” в града.
В обявения в края на миналата година конкурс взеха участие три отбора от единственото училище в общината, а победителите са наградени с 1200 лв., по 200 лв. за художествените проекти за герб с девиз, почетно знаме, почетен ключ, почетен знак, почетна значка и почетна грамота.
След приемането на Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Кочериново от Общински съвет тече въвеждането на новите символи.
Художествените проекти на децата са изготвени от фирма за графичен дизайн и новият герб вече е поставен на официалния сайт на общината, както и върху бланките на документацията.
За първи път община Коериново има девиз: „Сами градим бъдещето си”, който е част от новия герб. Той е разделен на четири и на него са разположени камбанария с часовник, щъркел в полет и Стобските пирамиди. Запазено е присъствието на дъбовия лист, единствен елемент на досегашния герб. Всъщност продължават споровете дали този лист е дъбов или тютюнев, тъй като няма намерена документация за приемането и значението на досегашния герб на общината.
Знамето на общината представлява три вертикални линии: зелена, бяла, зелена, като в средата е поставен гербът, а под него със златни букви е изписано Община Кочериново.
На значката са изобразени Стобските пирамиди, над тях камбанарията с часовник-символизиращи православната вяра и знанието, щъркел в полет и девизът, над когото са разположени класове жито.
Почетният знак е разделен на три. В ляво е изобразена камбанарията с часовник, в дясно църква с кръст, а в средата долу-сградата на училището, което е от малкото кръгли училищни сгради у нас. От покрива на училището се развява националният трибагреник.
Новите символи са избрани от комисия, в чиито състав бяха председателят на Комисията по териториално и селищно устройство, благоустрояване и комунални дейности при ОбС и специалист по хералдика и представител на Регионален исторически музей- Кюстендил.


 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети