ЦИК отказа да регистрира две партии

DenNews.bg
21.08.2014
размер на текста:

Централната избирателна комисия е отказала регистрация за предстоящия парламентарен вот на две партии, а трета е под въпрос. Дали ще отпаднат и други кандидати ще стане ясно след проверката на списъците с избиратели, подкрепящи участието на партиите/коалициите в изборите, от ГРАО.
Това обясни пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той допуска, че са възможни изненади, но при всички положения реалните кандидати са едноцифрено число.
Томов уточни, че броят на участниците ще се знае окончателно след проверката на ГРАО и ЦИК евентуално разгледа отново някои от случаите и след като завърши срокът на обжалване на решенията й във ВАС. Томов каза, че има партия, на която не достигат няколко гласа в подписката за регистрация. Тя е получила възможност да представи допълнителен списък, който още не е проверен. Според него е възможно да отпадне някоя партия заради недостатъчно хора, които са се подписали в нейна подкрепа.
Кандидатите за парламента съвсем не са от 56-те партии. Има около 10-тина максимум партии и коалиции с някакви шансове да попаднат в следващия парламент, каза говорителят на ЦИК.
Документи за участие в изборите са подали 22 политически партии и 7 коалиции. Броят на участващите в избори партии съответства на традиционното число, защото в коалициите има общо 34 партии, т.е. общият брой партии, които са подали документи са 56. Не са малък брой партиите, просто много от тях участват в коалиции, поясни той.
Българите гласуват на парламентарни избори. Очаквам, че на тези избори броят на гласуващите ще надхвърли 3,5 млн., а реалният брой избиратели не е повече от 5 млн. Убеден съм, че ще има повече гласове от чужбина, подчерта Томов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети