Ислямисти обезглавиха американски журналист

DenNews.bg
20.08.2014
размер на текста:

Американският журналист Джеймс Фоули е обезглавен от джихадистите от „Ислямска държава“, контролиращи територии в Ирак и Сирия.
Предмсъртното обръщение на Фоули, който бе отвлечен през новмери 2012 г. в Сирия, заканите на инквизирора му и жестокият акт са заснети, а видеото се появи в интернет със заглавие „Послание до Америка“.
В клипа Фоули, облечен в оранжева роба, стои коленичил до маскиран мъж, който е целият в черно и държи нож.
Журналистът прочита съобщение, вероятно написано от неговите похитители. Последните му думи са обръщение към близките и семейството му, а призивът му е да въстанат срещу истинският му убиец. Той казва още, че би искал да има още време и свободата да види семейството и любимите си хора, „но този кораб е отплавал”.
След това инквизиторът се обръща към камерата, като посочва самоличността на Фоули и предупреждава американското правителство да спре намесата си в ислямските земи и обезглавява пленника с нож.
Автентичността на видеото все ощ не е потвърдена, но семейството на Фоули потвърди смъртта му в изявление, качено на специалния уебсайт (FreeJamesFoley.org), чрез който се набираше подкрепа за операцията по издирването му.
„Джеймс Фоули жертва живота си, за да се опита да представи пред света страданията на сирийския народ“, написа майката на журналиста Даян Фоули.
Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години. Според очевидци той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица в Сирия на 22 ноември през 2012 г. Работил е за различни медии, включително агенция Франс прес и американският „Глоубал пост”.
 

В края на видеото маскираният в черно палач се появява с още едни облечен в оранцева роба мъж. Той е американския журналист Стивън Сотлоф, а предупреждението е, че животът му зависи от следващите действия на американския президент Барак Обама.
 

„Животът на този американски гражданин зависи от твоите следващи решения, Обама“, казва във видеото маскиран мъж, говорещ английски с британски акцент. Стивън Сотлоф от сп. „Тайм“ изчезна през август 2013 г. в Либия.
В друго видео джихадистите пък се заричат да надделеят над „кръстоносеца“ Америка, предаде Ройтерс.
В този запис се виждат кадри с Барак Обама и стратегическия американски съюзник саудитския крал Абдула, както и нападения срещу американски военни.
В понеделник ислямистите качиха в интернет видео с предупреждения за атаки по американски мишени в момент, в който САЩ нанасят удари по джихадистите в Ирак.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети