Некачествен ремонт е причината за падането на асансьора убиец

DenNews.bg
19.08.2014
размер на текста:

Некачествен ремонт довел до скъсване на въжетата е основната причина за фаталния инцидент с падналия асансьор, при който загина една жена, а друга бе тежко ранена. Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Цанков обясни, че инцидентът, при който жена почина вследствие на падане на асансьор от 9-ия етаж, е най-тежкият случай, който има в последните години.
Става ясно, че надзорната фирма на падналия асансьор прави технически надзор на общо 12 000 асансьора. Фирмата има съставени 11 страници протокол за нередности, през последните месеци, има 15 акта за нарушения, сред, които липса на персонал. Цанков обясни, че проблемите идват от там, че една фирма отговаря за много съоръжения, но няма законово ограничение колко съоръжения трябва да проверява или ремонтира една фирма. Едно от предложенията ни е за ограничаване на броя на съоръженията, коментира Цанков, цитиран от БГНЕС.
Към 9 часа днес асансьор в 12-етажен жилищен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата пропадна от 9 етаж.

 


Заради инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева е разпоредила извънредна проверка на всички асансьори в страната.

 

Проверката трябва да започне още днес.
В момента инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е Министерството на икономиката и енергетиката, изясняват на място причините, довели до нещастния случай.
В България има около 120 хил. асансьора, около 80 хил. от които са за неотложен ремонт, трябва да бъдат подменени и модернизирани или спрени, сочат данните на Българската асансьорна асоциация. Данните са от 2012 г., тъй като след тази година не е изнасяна обновена информация.
От миналата година съществува специална наредба, посочваща нови изисквания за техническото състояние на асансьорите.
Едно от изискванията е поставянето на телефон със SIM карта с постоянна връзка с фирмата, която обслужва съоръжението при аварии.
Парите за осъвременяване на съоръженията ще се поемат от тези, които ги ползват. За жилищните сгради това са обитателите им, които трябва да предвидят разхода при събирането на парите за входа.
По груби сметки за осъвременяването на някои асансьори ще отидат около 500 лв., без да се включва телефонът в кабината.
Новите правила засягат съоръжения, пуснати на пазара преди 2002 г.
В около 100 хил. от тях до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури телефонна връзка. Мярката се налага, тъй като в някои съоръжения мобилните телефони не работят и при авария хората няма как да потърсят помощ.
В 80-90 хил. съоръжения в страната трябва да се сложи и аварийно осветление, което да работи при прекъсване на тока. То ще захранва лампа с мощност поне 1 ват, която да свети минимум час.
Това изискване трябва да се изпълни до края на юни 2016 г. По данни на ДАМТН изпълнението му ще струва по 30 лв. на уредба.
Около 80 лв. ще излезе задължителното монтиране на осветление в асансьорните шахти, което също трябва да е факт до края на юни 2016 г.
В същия срок трябва да се сложат и аварийни спирачки, чиято цена била пренебрежимо малка.
До края на 2015 г. на около 2000 асансьора трябва да се монтират уреди за контрол на товара или врати, които да ограничат ползването на кабините от много хора.
В първия случай ще са нужни 300-400 лв. на асансьор, а във втория – от 200 до 250 лв.
С най-дълъг срок за изпълнение е изискването за поставяне на предпазен щит под кабината на асансьора, който да предотврати падане на пътници в шахтата.
Щитове трябва да бъдат монтирани задължително до края на 2023 г. за жилищните сгради и до края на 2018 г. за останалите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети