От МЕНСА предлагат кандидат-депутатите да минат тест за интелигентност

DenNews.bg
19.08.2014
размер на текста:

Председателят на МЕНСА-Българи Христо Радков предлага кандидат-депутатите да преминат тест за интелигентност за да се провери нивото им.
"Преди една седмица предложихме на партиите и коалициите да пратят желаещите от своите листи да се подложат на тест за интелигентност. Това е вътрешен тест, не публичен, а целта е да преценят кой за каква сфера е подходящ и съответно да преподредят листите си. Засега обаче все още никой не се е свързал с нас”, обясни Радков пред „Здравей, България” по Нова телевизия.
"Смята се, че в световен мащаб IQ тестът може да бъде издържан от 2% от населението. В България в клуба членуват около 2000 души, но издържалите теста са повече. Най-голям процент от тях са от IT сектора”, поясни Радков. Това е секторът, в който е нужно специалистите да умеят да мислят логично.
Той добави, че в практиката си е имал случаи, в които частни фирми са пожелали да тестват кандидатите си за работа. Никой обаче не се явил.
Тестът се състои от 45 въпроса, на които трябва да се отговори за 30 минути. Христо Радков поясни, че човек със средна интелигентност може да го реши за един час без проблем. За половин час обаче е по-трудно.15 депутати от 38-то Народно събрание, 1998 г., са се явили на теста, като 8 са покрили норматива за членство. Според Радков това е много добър процент.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети