Българин и англичанин арестувани за детско порно

DenNews.bg
07.07.2014
размер на текста:

Двама мъже, англичанин и българин, са арестувани за разпространение на порнографски материали при спецакция на ДАНС, съвместно с прокуратурата, във Велико Търново. Акциите са проведени в периода 1-3 юли, съобщиха от ДАНС.
Британският гражданин е заподозрян, че в периода януари-април 2014 г. е разпространявал в интернет материали - снимки и видео, съдържащи сцени със сексуална експлоатация на деца от 1 до 16 години.
При извършеното претърсване в дома на лицето са намерени и иззети компактдискове, флаш-памети и лаптоп, на които се съдържат данни, свидетелстващи за престъпната му дейност. На мъжа e повдигнато обвинение за престъпление, за което максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 2000 лева.
Два дни по-рано е проведена специализирана операция в Габрово, при която е задържан български гражданин. Установено е, че в периода 16.06.2013 г. – 12.05.2014 г. от различни IP адреси той е набавял от сайтове и сървъри в интернет множество файлове, съдържащи порнографски материал на лица, ненавършили 18-годишна възраст.
При обиска в обитавано мъжа жилище са открити и иззети компютърна система с три харддиска с общ капацитет 2 терабайта, 1 харддиск и 17 бр. бойни патрони различен калибър. На информационните носители са открити голям брой видеофайлове и снимков материал с порнографско съдържание, включително и такива, за чието създаване са използвани малолетни и непълнолетни.
По случая е образувано досъдебно производство. На лицето е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети