Калфин: Избирането на Миков е победа за партийния апарат

DenNews.bg
28.07.2014
размер на текста:

"Очевидно е, че апаратът победи", заяви пред Нова телевизия бившият евродепутат Ивайло Калфин в коментар за вчерашния 48-и конгрес на БСП, на който партията избра новия си лидер Михаил Миков.
Калфин подчерта, че по времето на Станишев Михаил Миков е участвал активно в ръководството на БСП и нерядко е гласувал за отстраняването на „неудобните“ лица в партията.
Калфин обаче допусна, че изборът на Миков все пак може да доведе до промяна в партията.
„Михаил Миков има шанс. Ако действително реши да отчете защо БСП слезе една година след идването си на власт и то с толкова щети, това ще бъде конструктивно“, каза Ивайло Калфин.
На въпрос дали след като БСП вече има нов лидер АБВ са готови на преговори, бившият евродепутат заяви, че преди всичко трябва да се проследи дали Станише ще остане ключовият фактор на „Позитано“ 20.
„Преди да говорим за партньорство, трябва да се променят няколко неща. Със слизането си Сергей Станишев остава ключов фактор, той определя каква е програмата, кои са листите и кои ще са депутатите. Предстои да видим какви ще са промените, за да има отворени врати, да затворим страницата на миналото“, каза Ивайло Калфин.
Новият председател на БСП Михаил Миков спечели лидерския пост с 377 гласа или над 53% след балотаж с Драгомир Стойнев.
На трето място остана Корнелия Нинова. Янаки Стоилов зае четвъртото място в надпреварата.
Делегатите на конгреса на БСП вчера единодушно подкрепиха издигането на кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Само двама души се въздържаха, а един бе „против”.
В резолюцията на конгреса по повод участието на партията на предстоящите през октомври парламентарни избори делегатите изрично гласуваха редакция на текста във връзка с украинската криза. В него се казва, че БСП е срещу всякакви санкции срещу Русия. Евгений Узунов се опита да предложи преди санкции да има думата "икономически", но в крайна сметка бе гласуван текста, предложен от Светлана Шаренкова.
В резолюцията се казва още, че БСП е за политическо уреждане на конфликта в Украйна и е против опитите за създаване на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети