Грандиозната „Дестинация Рила” удари на камък в Сапарева баня

DenNews.bg
25.07.2014
размер на текста:

На извънредна сесия ОбС Сапарева баня отхвърли внесените от кмета Сашо Иванов докладни за деактуване и бъдеща продажба на над 700 декара общинска земя в местността Лакатица над с. Сапарево. Ключовата за местните хора местност, която се ползва като ливади и пасища беше искана за мегакомплекс с 5000 легла от френски инвеститори, представлявани от придобилия популярност покрай скандалите със заменки на земи покрай морето Георги Гюрковски. Градуса на сесията на местния парламент беше в унисон с топлото време – близко до точката на кипене, в залата специално за извънредната сесия имаше съветници, които се върнаха от морето, за да бранят местните интереси. Пред очите на гости, представители на инвеститора и местни политици кметът Иванов положи огромни усилия да убеди мнозинството съветници в сериозното намерение на инвеститорите, след няколкото сериозни провала на големи проекти в града и замразяването на руските инвестиции в последно време. Въпреки очакванията за разнобой в опозицията, този път групата съветници беше желязна в отпора си и засипаха с въпроси кмета и гостите. Неубедителните отговори и повишаването на тон взривиха обстановката, като председателят на ОбС Петър Чучуганов едвам успяваше да усмири страстите в залата.
Проектът „Дестинация Рила“ беше пламенно защитаван и от бившия ОбС-председател Венчо Златанчев, както и от кмета на Сапарево Иван Базиргянов. Лидерът на ГЕРБ Калин Гелев поиска от името на опозицията инвеститорите да преведат предварителна гаранция за сериозно намерение, за да има сигурност за хората и общината. От ГЕРБ се бяха подготвили предварително с данни за злоупотреби направени в община Поморие чрез апортни вноски на имоти, където представител на инвеститорите отново е бил Георги Гюрковски. Съветникът от ГЕРБ Марта Желязкова попита какви са законовите гаранции, че Община Сапарева баня няма да бъде измамена и завлечена след случая с „Рила Спорт”, но не получи твърд отговор на въпроса си нито от инвеститорите, нито от общинското ръководство.
При гласуването очаквано групата съветници подкрепяща кмета Сашо Иванов гласува „за“ терените да бъдат отдадени, но събраха само 8 гласа при нужни 9. Цялата опозиция гласува „против“ и „въздържал се“ и предложението беше отхвърлено още при първото гласуване. Това предизвика кмета на Сапарева баня, който започна да се моли на съветниците да прегласуват решението пак. Заради суматохата председателят на ОбС Чучуганов даде 15 минути почивка, но дори след нея резултатите пак беше същият, поради което сесията беше закрита. Тогава избухна и тежка словесна престрелка между политици и съветници в залата, поведение от Венчо Златанчев, който заплаши колегите си с „народа“ и поиска референдум по темата. От опозицията настояха да се гледа сериозно на въпроса и напомниха на бившия председател, че не дава личен имот, а обществен и трябва да има сериозни гаранции. Във викането и обидите към общински съветници се включи активно и гл. финансист на общината Калинка Андреева. Това предизвика гняв сред съветниците:
„Ако Иванов и Чучуганов не могат да озаптят една общинска чиновничка да не крещи в работно време обиди по съветници и политици, значи да си ходят вкъщи при жените си! Това е скандално поведение, заслужава сериозно наказание”, коментира координаторът към ГЕРБ Росен Тимчев. „ Колегите защитават интереса на всички хора в общината, а г-н Златанчев нека си прави референдуми с пари от неговия джоб, не да намесва общински средства. Също така нека бъде малко по – въздържан тъй като служител-охрана на обекта на руската фирма инвеститор е в конфликт на интереси и няма право да гласува по доста докладни. Тук въпроса е хората да не останат излъгани за пореден път от разни афери с имоти, защото г-н Сашо Иванов има сериозен опит като кмет с провалени или замразени проекти на „големи“ инвеститори”, коментира още Тимчев.


 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети