Китайски град е под карантина заради чума

DenNews.bg
23.07.2014
размер на текста:

Част от северозапдния китайски град Юмен в провинция Гансу е под карантина, след като местен мъж почина от бубонна чума.
В отцепения район са затворени 151 души, които са имали контакт със заболелия, съобщава Би Би Си, цитирайки китайската информационна агенция „Синхуа“. До тях се стига само след преминаване през контролно-пропускателни пунктове. Изолирани са част от градския център и други три населени зони на около 1 час път от него. Хората са под наблюдението на експерти. Ако в продължение на 9 дни никой от тях не се разболее, те ще бъдат прегледани и освободени.
Мъжът е починал на 16 юли. Бил е на 38 години. Предполага се, че е прихванал инфекцията от кучето си, след като го нахранил с умрял планински мармот. Заместник директорът на местната болница коментира, че болният е постъпил с ускорен сърдечен пулс и в шок. След това лечебното заведение било поставено под карантина и затворено.
Бубонната чума, наричана още Черна смърт, е една от най-старите инфекциозни болести, познати на човека. 25 милиона души в Европа умират от нея през Средновековието. Тя се разпространява между гризачите чрез бълхи, а към хората или чрез ухапване от инфектирани бълхи, или чрез контакт с болни животни. Последни сведения от света показаха, че болестта се проявява отново в райони, където се смяташе за изчезнала. В Мадагаскар бяха регистрирани 60 смъртни случаи от нея. Лекува се с антибиотици. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети