Срещата на лидерите без решение за двата водещи поста в ЕС

DenNews.bg
17.07.2014
размер на текста:

Без постигане на съгласие за водещите европейски постове завърши извънредната среща на лидерите на страните от Европейския съюз в Брюксел, продължила до късно през нощта срещу четвъртък.
Лидерите не успяха да се споразумеят за разпределянето на постовете и отложиха решението си до следващата си среща в края на август. Това съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.
„В последните дни водих активни консултации с лидерите на страните членки и съм длъжен да констатирам, че ние все още не сме готови да вземем единно решение за назначенията на ключовите постове. Европейският съвет ще обсъди отново този въпрос на следващата си среща на върха на 30 август“, коментира Херман ван Ромпой.
Ройтерс и Франс прес припомнят, че проблемна е кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за поста върховен представител за външната политика на съюза.
Срещу нея се обявиха няколко източноевропейски страни, по-специално Литва, която упреква Италия, че е прекалено близка с Москва в контекста на украинската криза.

 

Българският кандидат за поста на върховен представител на ЕС, заеман досега от Катрин Аштън е сегашният български еврокомисар Кристалина Георгиева.

 

Полемиката около Могерини засилва шансовете за избора на Георгиева, коментират световни медии.
Освен за поста на върховен представител на ЕС за външната политика лидерите трябва да изберат и кой ще бъде председател на Европейския съвет.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети