Археолозите от разкопките край Мурсалево обидени на министър Терзиева

DenNews.bg
10.07.2014
размер на текста:

Археолозите, които извършват разкопки по трасето на автомагистрала „Струма” меджу Дупница и Благоевград, в района на кочериновското село Мурсалево, са обидени на министър Десислава Терзиева за пренебрежителния й коментар, че не е открито нищо особено.
Днес експертите не само показаха част от откритията си, но и настояха за удължаване на срока на разкопките с три месеца.
„Не е вярно, че не се открили нищо особено, както обяви министър Трезиева. Нужно ни е още време и ако трябва ще спрем багерите с тела. Това не е наша собственост, не е на екипа, не е на археолозите, не е на Иниститута, не е на тази държава. Това е достояние на света. Това е световно културно наследство”, коментира ръководителят на проекта проф. Васил Николов.


Вчера районът е посетен от комисия от Министерството на културата, която също е на мнение, че срокът на разкопките трябва да бъде удължен.
Най-значимият археологически паметник в района е неолитното селище в местността „Деве боаз".
„Първата европейска цивилизация е край с. Мурсалево, където сега е трасето на автомагистралата. Това е центъра на европейската цивилизация през 6-5 хилядолетие”, посочи проф. Николов.
Археолозите са се натъкнали на златната апликация, която датира от началото на 4-то хилядолетие пр.н.е. Реликвата на 6 000 години е открита близо до вода. Произхожда от Средна Европа, където са намерени няколко такива находки. Подобна е открита и в Гърция. „Това не е украшение, тъй като тогава те не са се носели. Това е било по скоро белег на престиж”, обясни проф. Николов.
От древните земи на Мурсалево са извадени и много статуетки, керамични съдове, копчета, игли, сечива, като някои от тях нямат аналог в световен мащаб.
 

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети